Ugostiteljska struka

I.Četverogodišnji strukovni programi za stjecanje srednje stručne spreme (IV/1) stepen i četverogodišnji strukovni programi po programima prekvalifikacije za stjecanje zvanja (IV/1) stepena za zanimanja:

Turistički tehničar

Područje rada: Ugostiteljstvo i turizam
Obrazovni profil-zanimanje: Turistički tehničar/četvrti (IV/1) stepen

Kratak opis zanimanja:

Školovanje za obrazovni profil turistički tehničar traje četiri godine. Budući turistički tehničari tokom školovanja uče stručne predmete, a također u školovanju ovog profila stiče se i opšta kultura i obrazovanje. Putem blok nastave učenici imaju priliku da u praksi provjere stečena znanja i vještine u obavljanju različitih poslova. Za ovo zanimanje učenici treba da posjeduju osobine kao što su: tačnost, strpljenje, toleratnost, istrajnost, komunikativnost, ljubaznost, urednost, verbalne sposobnosti i naravno posjedovanje opšte kulture. Po završetku školovanja turistički tehničari rade u turističkim agencijama i hotelima, i osposobljeni su da pripremaju, izrađuju i prodaju turističke usluge, prate, realizuju i obračunavaju turističke usluge, uslužuju goste u hotelu, komuniciraju sa gostima i klijentima i na stranim jezicima. Ukoliko žele da nastave školovanje, turistički tehničari se mogu upisati na svim fakultetima društvenih smjerova i visokim strukovnim školama.

Ugostiteljski tehničar

Područje rada: Ugostiteljstvo i turizam
Obrazovni profil-zanimanje: Ugostiteljski tehničar/četvrti (IV/1) stepen

Kratak opis zanimanja:

Školovanje ugostiteljskog tehničara prilagođeno je zahtjevima širokog raspona poslova u hotelima, hotelskim poduzećima, turističkim agencijama i drugim sličnim poduzećima turističke ponude. Ugostiteljski tehničar radi u mnogobrojnim poslovima na različitim radnim mjestima: izrađuje i ostvaruje evidenciju i ekonomsku raščlambu turističkih i izletničkih aranžmana te aranžmana službenih putovanja, obrađuje turističko tržište, obavlja akviziciju, kalkulativne proračune i dopisivanje s domaćim i inozemnim poslovnim partnerima uz korištenje stranih jezika i daktilografije, koordinira rad službi u turističkoj agenciji i u prodajnom odjelu hotela i obavlja šalterske poslove, recepcijske poslove , poslove u propagandnoj turističkoj djelatnosti i sl.

II.Trogodišnji strukovni programi za stjecanje srednje stručne spreme (III/1) stepen strukovni programi po programima prekvalifikacije za stjecanje zvanja (III/1) stepena za zanimanja:

Poslastičar

Područje rada: Ugostiteljstvo i turizam
Obrazovni profil-zanimanje: Poslastičar/treći (III/1) stepen

Kratak opis zanimanja:

Poslastičari izrađuju kolače, kreme, sladoled i ostale slastice. Glavne sirovine s kojima rade jesu mlijeko i mliječni proizvodi, šećer, kakao, brašno, jaja, sve vrste voća i mirodije. U pripremi kolača i ostalih poslastica poslastičari namirnice prema potrebi prvo očiste, operu i ogule. Ovisno o vrsti poslastice koju pripremaju, potrebne sastojke prosijavaju, melju, režu, ribaju, usitnjuju, tuku u mužaru ili miješaju. Sve to mogu obavljati ručno ili električnim mašinama i napravama. Prema receptu miješaju potrebne sastojke i od njih prave jednoličnu smjesu. Pripremljenu smjesu kuhaju, peku, hlade ili smrzavaju, ovisno o tome koju vrstu slastice pripremaju. Pripremljene biskvite i ostala tijesta za kolače premazuju ili pune kremom, koristeći se pritom raznim poslastičarskim priborom. Kolače ukrašavaju glazurom, šećerom u prahu, voćem i sl. i, ovisno o vrsti poslastice i poslastičarskom standardu, režu ih na prikladnu veličinu i oblik.

Kuhar

Područje rada: Ugostiteljstvo i turizam
Obrazovni profil-zanimanje: Kuhar/treći (III/1) stepen

Kratak opis zanimanja:

Kuharski posao sastoji se u pripremanju svih vrsta toplih i hladnih jela. To podrazumijeva odabir i pripremu namirnica, određivanje tehnologije pripremanja hrane i samo njezino pripremanje (kuhanje, pečenje, prženje, pirjanje i drugo), kao i pripremu za posluživanje jela. Na osnovi normativa i zahtjeva ugostiteljskoga objekta u kojemu rade, kuhari sastavljaju dnevne i tjedne jelovnike. U skladu s tim jelovnicima naručuju i preuzimaju namirnice. Kako se sve namirnice ne troše isti dan, kuharova je dužnost da ih uskladišti i očuva od kvarenja. Budući da sudjeluju u svim tehnološkim fazama pripreme hrane, kuhari rukuju brojnim kuhinjskim mašinama, alatima i posuđem različite namjene. Glavni kuhari usklađuju rad kuharskoga i pomoćnog osoblja te organizuju cjelokupan rad u kuhinjama. Uz navedene poslove, koje obavljaju uglavnom svi kuhari, ovisno o vrsti ugostiteljskog objekta mnogi imaju i posebne radne zadaće. Kuhari koji u restoranima pripremaju jela po narudžbi moraju znati pripremiti brojna jela, a katkada i vrlo rijetke i komplikovane specijalitete. Vrlo je važno da ta jela – osim što trebaju biti vrlo ukusna – moraju biti i atraktivno prezentovana i poslužena. S druge strane, kuhari koji u restoranima pripremaju brzu hranu moraju znati vrlo brzo pripremiti manji broj specifičnih jela, kao što su pizza, lazanje, hamburgeri i drugo. Osim što ih pripremaju, ta jela moraju održavati toplima sve do njihova posluživanja. Na brodovima kuhari svoj rad moraju planirati na dulji rok te u skladu s time naručivati veće količine namirnica i voditi računa o tomu da se ne pokvare. Osim toga, moraju se osposobiti i za osnovne mornarske vještine.

Konobar

Područje rada: Ugostiteljstvo i turizam
Obrazovni profil-zanimanje: Konobar/treći (III/1) stepen

Kratak opis zanimanja:

Konobar poslužuje hranu i piće u ugostiteljskim objektima. Kada od gostiju primi narudžbu, prenese ih osoblju u kuhinji ili na šanku i vodi računa o tome da goste podvore što brže i kvalitetnije. Konobarsko zanimanje uključuje i druge poslove vezane uz posluživanje gostiju, kao što su postavljanje stolova i njihovo pospremanje nakon upotrebe te ispostavljanje računa i naplata usluga. Neovisno o tome rade li u restoranima koji pripremaju jela po narudžbi, u restoranima koji nude hranu pripremljenu brzo ili u točionicama (kafićima), od konobara se očekuje da budu ljubazni, točni, brzi i komunikativni. Budući da su konobari u stalnom i neposrednom kontaktu s gostima i kako reputacija ugostiteljskog objekta u kojem rade uvelike ovisi o njima, od njih se ne očekuje samo korektna usluga nego i to da gostu boravak učine što ugodnijim. Upravo iz toga proizlaze razlike u obavljanju konobarskog posla. U nekim ugostiteljskim objektima to ovisi o njihovoj vrsti i kategoriji - od konobara se zahtjeva i obavljanje posebnih poslova, kao što su dočekivanje gostiju na ulazu u lokal, pratnja do stola, pridržavanje stolca pri sjedenju, pomoć pri odlaganju garderobe te savjetovanje pri odabiru jela (specijaliteta kuće).

III. Programi stručnog usavršavanja (V/1) stepen za stjecanje zvanja majstora za zanimanja:

Kuhar-majstor

Područje rada: Ugostiteljstvo i turizam
Obrazovni profil: Kuhar - majstor- peti (V.) stepen

Kratak opis zanimanja:

Kuharski posao sastoji se u pripremanju svih vrsta toplih i hladnih jela. To podrazumijeva odabir i pripremu namirnica, određivanje tehnologije pripremanja hrane i samo njezino pripremanje (kuhanje, pečenje, prženje, pirjanje i drugo), kao i pripremu za posluživanje jela. Na osnovi normativa i zahtjeva ugostiteljskoga objekta u kojemu rade, kuhari sastavljaju dnevne i sedmične jelovnike.

Konobar-majstor

Područje rada: Ugostiteljstvo i turizam
Obrazovni profil: Konobar- majstor -peti (V.) stepen

Kratak opis zanimanja:

Konobar – majstor poslužuje hranu i piće u ugostiteljskim objektima. Kada od gostiju primi narudžbu, prenese ih radnicima u kuhinji ili na šanku i vodi računa o tome da goste podvore što brže i kvalitetnije.